úterý 20. března 2007

V Británii se bude prověřovat trh s médii

Britský regulátor trhu s médii Ofcom, bude na základě stížností prošetřovat trh s placeným televizním vysíláním, kde se do vůdčí pozice dostává společnost BSkyB. Stížnosti podaly menší „konkurenční“ firmy, jako je například BT Group, irské Setanty, Top UP TV a Virgin Media. Na základě výsledků šetření Ofcom rozhodne, zda tento případ bude řešit úřad pro ochranu a dohled nad hospodářskou soutěží.

"Po pečlivém zvážení Ofcom oznámil, že prošetří trh placeného televizního vysílání, aby získal od subjektů na trhu informace. Po tomto průzkumu Ofcom rozhodne, zda se obrátí na komisi pro hospodářskou soutěž ," uvedl regulátor ve zprávě. Vyšetřování se týká digitálního pozemní i satelitního vysílání, přenosu přes kabelovku, předplacené televize, i televize na internetu.

Ofcom také prověří stížnost sdružení pro ochranu spotřebitelů na postup BSkyB, při přechodu na digitální pozemní vysílání. Dle zprávy z minulého měsíce, se chystá zrušit bezplatné televizní kanály, jako jsou Sky News, Sky Sports News a Sky Three. Ty doposavad fungovaly na platformě Freeview. Důvodem údajně je, aby uvolnila místo předplaceným kanálům.
Ofcom ale také prověřuje řadu jiných stížností. Mezi nimi je například podezření, zda BSkyB nepřijatelně nesnižuje atraktivnost nabídky v neplacené Freeview, napsala agentura Reuters.

Se svými 1,5 miliony uživateli a téměř 600 digitálními kanály je bezesporu BSkyB nepřehlédnutelnou firmou na britském trhu a možná tak i trnem v oku některým konkurentům. Na druhou stranu, firma takovýchto rozměrů, má jen lehce omezené hranice svojí moci.

-jan žáček-


Zdroje: MaM, ofcom.com, sky,com, Reuters