středa 7. března 2007

Videa BBC budou i na YouTube

YouTube.com bude zveřejňovat na internetu ke stažení zpravodajství a zábavné programy odvysílané společností British Broadcasting Corp. (BBC), se kterou uzavřela smlouvu.

BBC je jednou z velkých společností vlastnící rozsáhlé archívy, která dá nyní k dispozici. Na internetovém vyhledávači YouTube, který nyní vlastní společnost Google a stal se údajně nejsilnějším internetovým vyhledávačem, budou moci návštěvníci vyhledávat v sekcích BBC World a BBC Worldwide videa, která bude sama BBC nabízet. YouTube funguje na bázi výměny, sdílení a posílání videoklipů po internetu a v posledních dvou letech zažila obrovský vzestup.

Na kanálu BBC Worldwide budou na YouTube k dispozici například motoristický pořad Top Gear, špionážní drama Spooks či dokumenty o přírodě, které uvádí David Attenborough. Na kanálu BBC World, budou k dispozici zpravodajské klipy ze stejnojmenného televizního kanálu.

Generální ředitel BBC Mark Thompson po podpisu smlouvy mezi oběma podniky uvedl, že YouTube představuje pro BBC příležitost přilákat k programům nové diváky z celého světa. Šéf YouTube Chad Hurley si od spolupráce s BBC zase slibuje, že přiláká nové zájemce o zbytek její nabídky klipů, napsala agentura AP.

BBC prochází procesem snižování nákladů následující po ztrátě 1 milionu diváků v roce 2005. Thompson vytvořil ambiciózní restrukturalizační plán, v němž propuštěním 6.000 zaměstnanců ušetří přes 355 milionů britských liber. V roce 2005 BBC připravilo 1.132 příspěvků, pro rok 2007 počítá se 2.000. BBC také plánuje tříletý program, jehož zaváděcí náklady se vyhoupnou na více než 240 tisíc liber.

-jan žáček-


Zdroje: M&M, ČTK, AP, Playfuls.com