úterý 21. června 2005

Obrázky

Bílá, trochu zelené, lehký a uvolněný tah štětce. Tak by mohl vypadat klid, vyrovnanost a uvolněnost. Červená, trochu černé, výrazná linka. Tento podpis na našem srdci naopak vyjadřuje nesouhlas, neklid, někdy i násilí. Žlutá, krapet červené a ladný, rozhodný tah štětce. Láska. I ta se pouští do našeho srdíčka.

Jeden obrázek je malý, jiný velký, jedna linka je tenká, druhá výraznější. Někdy čas, nějaká bytost, či „jen“ „něco“ udělá obraz svižně, jindy lehce, pak zase s kopečkem barvy, teď téměř neviditelně, poslepu…

Je-li obrázek uvnitř srdce, je uložen na správném místě. Někdy, když si to přejeme, nebo jindy, když to nečekáme, se nějaký šuplíček otevře a nechá nás si obrázek prohlédnout. Možná, že to je jen na chvilounku, možná na minoutku, možná na delší okamžik se nad ním rozsvítí světélko. Nikdy nevíme, jak dlouhá naše chvilka bude. Stává se ale, že něco pomůže šuplíček otevřít a někdo lampičku rozsvítit…

Je-li obrázek na srdci, není o nic méně hodnotný než ten uvnitř. Je jiný. Ale také se nechá obdivovat. Možná, že právě ten obrázek může být patrný zvenku? Možná, že ten na nás každý vidí… Co ale vím jistě je, že ve slovíčkách na srdci a v srdci necítím ani pramalý rozdíl. To co je uvnitř, je i navrchu.

Co je ale toto za obrázek? Je červený, zelený, ale i modrý, hnědý, sem tam se objeví i bílá a černá; tahy lehké ale svižné, s rozhodností, přesto klid a nespoutanost. Co asi dokáže nadělat takový zmatek? Může to být více obrázků najednou. Nebo třeba jeden obrázek se spoustou vlastností. Skýtá v sobě mnoho… Možná, že je těžší ho umět číst. Jistě je to těžší, ale když se to povede, stojí to za to. Proč asi?

Proto, jak dlouho ale obrázky uvnitř srdíčka zůstanou, či jen proletí kolem, jsou všechny vlastnosti důležité. Síla a způsob jakým byl štětec veden, barevnost, umístění, velikost a ještě další a další obsahy přihrádek obrázku, se právě pro čas zdají být důležitými. Je ale vše tak věčné? Nebo pomíjivé?

To jsou velké otázky, ale přece jen je tu něco, co mi říká, že to není tak důležité. Je to důležité jinak… Neb veškeré obrázky se podepisují na nás samých, na přátelích, na okolí. Na světě.

Veškeré obrázky přijdou a vryjou se do našeho Já na vždy…