sobota 14. května 2005

Záchvěvy z Havaje

Zpracoval jsem fotografie z mé výstavy 31. května až 19. června 2004 v Dobré trafice Záchvěvy z Havaje. K nahlédnutí ve Photothece. Nyní je výstava umístěna v Německu, snad se nám jednou vrátí do vlasti... Níže je text z katalogu, který mi napsal Vojta Vykouk, Muflon.


Říká se, že co na srdci – to na jazyku, a mělo by se dodat: co na očích – to na fotografii. Alespoň to platí o „začínajícím“ fotografovi Janu Žáčkovi, mezi přáteli zvaného též přezdívkou Křeček.

Fotografie z Havajských ostrovů jsou jeho krásnou vizitkou. Tajuplnost, krása okamžiku, mocná síla přírody i „genius loci“ jsou vystiženy osobitým stylem člověka, jenž i přes svou vnitřní nerozhodnost dokáže dát světu to, co třímá sám v sobě.

Když býval mladší, vypadalo to jako by hledal sám sebe. Dnes ale mohu říci, že už tomu tak není. Jistota v sebe samého mu prostupuje nejen duší, ale i fotografiemi. Fotografiemi, které přesně vědí co chtějí říci, stejně jako to věděl i fotograf sám. Nebojí se zachytit co je pro něj krásné, zvláštní či naplňující.

Spolu s ním můžeme tedy usednout pod větrem se vzdouvající palmy na břeh moře a sledovat zapadající slunce, obdivovat krásu věcí jež příroda vyvrhla ze svých útrob, nebo se rozhlížet po ošlehaných havajských pláních. Kdo věří, že představa je mocnější než skutečnost, přijde si na své. Kdo nevěří, uvidí „jen“ povedené fotografie.