středa 14. března 2007

Odposlechy novinářů v souvislostí s Kubiceho zprávou byly v pořádku

Na popud redaktorů Aktuálně.cz, začalo státní zastupitelství vyšetřovat případ vstupu Inspekce ministerstva vnitra do soukromí novinářů – odposlechů a monitoringu telefonních hovorů v souvislostí s kauzou Kubice.

Postižení byli redaktorka Aktuálně.cz Sabina Slonková a redaktor Českého rozhlasu Jan Hrbáček. Nejen že byl bezdůvodně prováděn odposlech a monitoring hovorů, ale dále si inspektoři vyžádali od operátora i podrobné výpisy a to dokonce i za delší dobu roku nazpět – tedy za dobu, kdy na plno běželo předvolební období. Tímto krokem, se dokonale staly zmapovanými zdroje i ostatní kontakty novinářů. "V každé vyspělé zemi Evropské unie by podobná událost měla vážný dopad, a zodpovídali by se odpovědní politici i policisté. Myslím, že by tomu tak mělo být i v Česku," uvedl ředitel Aktuálně.cz Jakub Unger. Inspekci ministra vnitra přitom takový postup schválil státní zástupce a soudce. Spolu s novináři bylo odposloucháváno ještě několik lidí – např. současný ministr vnitra Ivan Langer, Jan Kubice a dalších čtyři lidé.

Je naprosto zarážející, že jediným následkem celé této aféry, bylo odvolání tehdejšího ředitele inspekce ministerstva vnitra Miroslava Borníka. Žádné další tresty nepadly a vše je dle ministerstva vnitra považováno za správné a v souladu se zákonem.

-jan žáček-

Zdroje: Aktuálně.cz, M&M