úterý 7. března 2006

Můj životní strom...

Našel jsem něco o Borovicích... Tedy ne že by informací o nich bylo tak málo, ale tato faktografie doplněna o užití v "léčitelství", ač postrádající veškaré spirituální kořeny borovice, mne pobavila, protože jsem nic podobného ještě nečetl.

Statná borovice dorůstá do výšky 30 až 40m. Je to pozoruhodný strom, od nepaměti vyhledávaný pro svoje dřevo i pro svou léčivou sílu. Na počátku minulého století byla vysazována k upevňování písků (Polabí). Borovicové dřevo je měkké, s červenavě hnědým jádrem. Je pružné, lehké, bohaté na pryskyřici, a proto trvanlivé ve vodě. Je výborným palivem, ale využívalo se především na výdřevy v dolech a na pražce.

V lidovém léčitelství se používalo všechno - pupeny, mladé výhonky, pyl, jadérka i pryskyřice. Už za dob Galénových byla pryskyřice ceněna jako hojivý balzám a dodnes je součástí léků hlavně při katarech dýchacích cest. Jako hlavní droga se dnes používají pupeny a mladé výhonky, které se sbírají v dubnu a květnu, suší se opatrně ve stínu v tenké vrstvě a uchovávají se v dobře uzavřené sklenici.


byliny.blogspot.com